Bilferie med elbil? Dette bør du vite

I år er det mange som planlegger elbilferie i Norge og kanskje kjenner du allerede litt på rekkeviddeangsten? Her er våre beste tips til hvordan du planlegger en sommerferie med elbil.

Stadig flere elbiler får økt rekkevidde og det kommer flere hurtigladere inn på hovedveinettet. Det gjør at det er blitt enklere å legge ut på langtur med elbilen, men når man planlegger bilferie for 1-3 uker rundt i Norge, krever det litt planlegging. Det er det viktigste tipset til deg som planlegger en sommerferie på fire hjul med ladekabel: planlegging er oppskriften på en vellykket ferie med elbil.

Dette bør du tenke på før du legger ut på sommerferien

Sjekk lademuligheter før du legger ut på tur

Før du i det heletatt legger ut på Norgesferien bør du sjekke at det finnes lademuligheter langs reiseruten din. Det kan du gjøre ved å laste ned Elbilforeningens Ladeapp. Her kan du både planlegge. Ruta og få forslag til ladestopp underveis, basert på hvilken elbil
du kjører. Har du Tesla får du også opp oversikt over muligheten for hurtigladere i kartet og i Tesla-appen.

En god huskeregel kan også være at det er lurt å lade når man stopper, ikke bare stopper for å lade. På den måten unngår man rekkeviddeangst og stress. Ikke minst hjelper det nok litt på feriefølelsen å kombinere ladingen med en aktivitet eller at man kan gjøre noe
annet mens man lader. Særlig for barna.

Ta med egen ladekabel

Selv om ladekabelen sitter fast på hurtigladestasjonene, akkurat som på en bensinpumpe, så er det lurt å ha med sin egen ladekabel. Det gjelder særlig hvis du må lade på et ladepunkt hvor ladingen går saktere. Derfor er det lurt å stille forberedt med en såkalt Type 2-kabel og en kabel med vanlig stikkontakt i bagasjen.

Husk at å lade med vanligstikkontakt kun er en nødløsning og at du bør ta ekstra forhåndsregler når du må lade med vanlig stikkontakt. Her finner du flere tips til trygg og elsikker lading av elbil.

Book overnatting på steder med mulighet for lading

Når du skal booke hotell eller annen overnatting kan det være lurt å sjekke om det finnes muligheter for å lade der. Det kan du enkelt gjøre ved å sende en mail til dem eller høre om de har lademuligheter eller om de vet om steder som for eksempel kjøpesentre, butikker eller fornøyelsesparker og museer i nærheten som tilbyr lading.

Bidra til god køkultur i ladekøen

Det er god ladekø-kultur å avslutte ladingen når du har nådd 80 prosent. Grunnen til det fordi det tar lang tid og skaper mer kø hvis alle skal lade 100 prosent. I tillegg kan det blir dyrt og mest sannsynlig klarer du du deg uten de siste prosentene. Hvis alle er med på å skape god ladekultur unngår man å skape unødvendig med kø og frustrasjon hos andre som skal lade elbilen.