Slik lader du elbilen smartest med den nye nettleien

Du har kanskje fått med deg at den nye nettleiemodellen belønner dem som sprer strømforbruket sitt? Elbilen er en særdeles stor del av manges daglige strømforbruk. Legger du ladingen av elbilen til natten, vil du kunne kutte forbrukstoppen betraktelig, men gjør du det riktig?

Større bevissthet rundt strømforbruket vårt 

Kort oppsummert handler den nye nettleien om at fastleddet nå har fått ulike trappetrinn. Hvor du havner, avgjøres av de tre timene du i gjennomsnitt brukte mest strøm sist måned (fordelt på tre ulike dager). 

Det betyr også at vi har mer kontroll over forbrukstoppene våre. Noen måter å gjøre dette på er å følge rådene om å ikke bruke for mye strøm samtidig ‒ det vil for eksempel si at det er lurt å ikke vaske klær samtidig som oppvaskmaskinen går og bilen lades.

For å ha oversikt over strømforbruket ditt, anbefaler vi å laste ned Elvia-appen eller å logge deg inn på Min side. Her kan du følge strømforbruket ditt time for time og bruke informasjonen til å justere forbrukstoppene dine, hvis det er mulig. 

Forbruk - elbillading. illustrasjon

Høy ladeeffekt kan føre til forbrukstopper.

Unngå forbrukstopper når du lader om natten 

Det er også på grunn av den nye nettleien at flere og flere velger å lade bilen om natten ‒  rett og slett fordi strømforbruket generelt er lavere når vi sover. 

Det er lurt å redusere ladehastigheten på ladeboksen eller i bilen før du starter ladingen

Å lade om natten er veldig smart for å avlaste strømnettet og for å redusere månedsfakturaen, men det er èn viktig ting du må tenke på: Effekten på ladeboksen når du setter i gang med ladingen. 

Lurt å lade bilen sakte om natten

Mange ladebokser har en effekt på 7,4 kW, men nyere strømanlegg kan levere opptil 22 kW for å gi hurtigere lading. Ulempen med å lade raskt, er at det trekker mer strøm og vil dermed føre til en forbrukstopp som fører til at du legger deg på et nytt fastleddtrinn, som igjen øker nettleien din.

Gjøres dette flere ganger i løpet av en periode, vil det også legge grunnlaget for kommende faktura og virke mot sin hensikt ‒ vi lader jo om natten for å kutte månedsregningen. 

Trikset er derfor å nedjustere effekten på ladeboksen før nattens lading. Slik lader du bilen sakte men sikkert over natten samtidig som du unngår en forbrukstopp i strømnettet. 

Saktelading kan for så vidt også være lurt å gjøre på andre tidspunkt hvor strømmen er billigere og du vet du ikke trenger bilen på en stund. 

Du kan også sjekke om strømleverandøren din tilbyr smartlading for å få enda bedre oversikt over når det lønner seg for deg å lade bilen. Bare husk å justere effekten på ladeboksen først! 

Å lade bilen sakte er ‒ med andre ord ‒ smart for å bidra til å spare penger samtidig som du oppnår målet om fullt batteri når morgenen kommer. 

Hvilke type ladeboks bør du velge? 

I dag finnes det to typer ladebokser å velge mellom til elbilen din: 

  1. Smart ladeboks: Gir deg muligheten til å justere strømforbruk og ladeeffekt ‒ som hurtiglading versus saktelading. Hurtiglading kan være veldig praktisk å ha når det haster med et fullt batteri, men er ikke alltid nødvendig og kan fort bli dyrt. Det betyr at du har mer kontroll og oversikt over det totale strømforbruket ditt. 

  2. Enkel ladeboks: En enkel ladeboks er akkurat hva ordet tilsier, en enkel ladeboks uten mulighet til å justere strømforbruk og ladeeffekt. Den er derimot en mye tryggere ladeløsning enn å kun lade gjennom en vanlig stikkontakt fordi det risikerer brannfaren betraktelig. 

Oppsummert er det smart å se nærmere på kostnadene ved å installere en smart ladeboks og hvilke muligheter du får gjennom denne løsningen ettersom du kan kontrollere strømforbruket hjemme enda mer på detaljnivå. 

Husk å lade elbilen sikkert hjemme 

Det er både effektivt og praktisk å lade bilen hjemme, men det er likevel noen ting som du bør tenke på før du kobler i stikkontakten.

Her er noen tips til trygg lading: 

  • Bruk en egen ladeboks  ‒ det er både brannsikkert og gir flere lademuligheter. 

  • Ha stikkontakten på egen sikring. 

  • Unngå å lade fra egen stikkontakt.

  • Unngå å bruke skjøteledning.

  • Ved brann: Evakuer og ring 110. Ikke prøv å slukke brannen selv. 


Her har vi samlet mer om trygg og sikker lading av elbil i en brosjyre.

Lading elbil

Alt du må vite om å lade elbil hjemme

Skal du lade elbilen hjemme er det ikke bare å plugge inn støpselet hvor som helst. Dette må du vite om trygg lading av elbilen.

Familie og elbil. Foto

Har du kapasitet til å lade hjemme?

Vi har satt opp et eksempel til å hjelpe deg på veien til å vurdere om du har kapasitet til å montere elbillader hjemme eller om elektroinstallatør må søke Elvia for å øke sikringsstørrelse. Vi anbefaler deg uansett til å rådføre deg med en fagkyndig før du setter i gang.