Hva med mat i fryser og kjøleskap ved strømbrudd?

Ved langvarige strømbrudd er det mange som som lurer på om de har krav på erstatning for ødelagt mat på grunn av for høy temperatur i kjøleskap og fryser. Det korte svaret på det er ja, det har du.

Normalt dekker innboforsikringen du har hos forsikringsselskapet ditt ødelagt mat i kjøleskap og fryser, men hvis strømbruddet varer over 12 timer, har du også krav på kompensasjon fra Elvia.

Langvarige strømbrudd hører til sjeldenhetene

Hvert år ødelegges frossen mat for millioner av kroner på grunn av feil på det elektriske anlegget eller strømbrudd. Nå er det heldigvis sjelden vi opplever langvarige strømbrudd i Norge, som regel er strømmen tilbake innen en time. Men hvis for eksempel sikringen går og du ikke er hjemme, kan det hende at kjøleskap og fryser blir stående uten strøm i lengre perioder.

Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) tar det mellom 10 og 30 timer før temperaturen i en full fryser stiger fra minus 18 til minus 12 grader. Dette selvfølgelig hvis døren holdes lukket. Hvis det er lite matvarer i fryseren, tar det kortere tid.

Dette bør du være oppmerksom på ved strømbrudd:

  • Hold døren til kjøleskap og fryser lukket 

  • Sjekk instruksjonsboken for hvor lenge matvarer holder seg

  • Frossen mat som er tint opp bør behandles som ferskvare

  • Skal tinte matvarer fryses igjen bør de kokes eller stekes først

  • Ikke spis frossen mat som har stått i mer enn seks timer i romtemperatur

Erstatning ved strømbrudd

Ved varslede strømbrudd kan du ta noen forholdsregler, som for eksempel å isolere fryseren med ulltepper og dyner. Varslede strømbrudd finner du i vårt strømbruddskart. Men hvis strømbruddet blir langvarig, vil ikke dette hjelpe. Ved strømbrudd med en varighet over 12 timer, har du krav på kompensasjon fra oss, basert på faste takster. Jo lenger strømbruddet varer, jo høyere blir summen. Her kan du lese mer om rettighetene dine ved langvarige strømbrudd.

Når det gjelder kjøleskap og fryser i fritidsboliger, har du kun krav på kompensasjon som tilsvarer det du betaler i årlig nettleie til oss. 

Slik utbetales kompensasjonen

Kompensasjon for strømbrudd trekkes automatisk fra på din neste faktura. Dette gjelder boliger og fritidsboliger. Du trenger altså ikke søke om å få en kompensasjon.
Du finner mange gode råd og tips til hva du bør forberede deg på når det gjelder strømbrudd på sikkerhverdag.no, som er informasjonssiden til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).