Hva ville livet vært uten strøm?

Strøm er en selvfølge – og får ganske enkelt magiske ting til å skje. Men noen må frakte strømmen dit den skal.

Strøm lar oss vaske klær i en maskin fremfor med hendene og gir oss muligheten til å holde maten frisk i kjøleskap og fryser. Vi slipper dessuten å samle ved og tenne bål for i det hele tatt å kunne lage maten. Det er vanskelig å se for seg et liv uten strøm, selv om det er realiteten for omtrent én milliard mennesker i verden. 

Men hva hvis toget du venter på aldri kommer? At alle skjermer er svarte og ingen apparater fungerer? Eller du tror at du har ladet elbilen, men så er den likevel tom for strøm? 

Uten strøm ville samfunnet stoppet opp

Vi forventer at det er strøm i kontakten til enhver tid, og at alt fungerer sømløst. For det gjør jo som oftest det – og det er først når strømmen blir borte at vi merker hvor avhengige vi er av den. Strøm er rett og slett en selvfølge, men det er først når den forsvinner at vi oppfatter hvor viktig den er.

Ikke kunne vi ladet mobilen, jobbet på pc-en, surfet på internett, sett på TV eller tatt en varm dusj. Vi hadde ikke hatt lys eller varme, og det hadde påvirket infrastruktur som trafikk, vannforsyning, betalingssystemer og sykehus. Samfunnet ville kjapt gått i oppløsning – som en apokalyptisk handling i en film. 

Heldigvis opplever vi bare midlertidige strømbrudd her i Norge. Men har du tenkt over hvorfor du kan fortsette å ta strømmen for gitt?

Video kan ikke vises

Du må godta bruk av funksjonelle cookies for å kunne spille av video.

Elvia sørger for at du har strøm i stikkontakten

Strømmen kommer ikke frem til stikkontakten din av seg selv, den må fraktes dit. Og det er her Elvia kommer inn. Elvia overvåker og vedlikeholder 65.000 kilometer strømkabler – hadde vi lagt kablene etter hverandre. Det tilsvarer mer enn en halv gang rundt jordkloden! Det innebærer at vi forsyner ca. 2 millioner kunder i Oslo, Innlandet, Akershus og Østfold med strøm, noe som er nesten 40 % av Norges befolkning. Det er et samfunnsansvar vi tar på alvor. 

Vi jobber hele tiden for at du skal få en jevn og sikker strømforsyning, men ønsker også at den elektriske fremtiden skal være bærekraftig. Derfor ønsker vi blant annet å utnytte det eksisterende strømnettet enda bedre, så vi slipper å investere i kostbare utbygginger som på sikt kan føre til dyrere nettleie.

Men da trenger vi hjelp fra deg. Elektrifiseringen av samfunnet krever mer av strømnettet, også det at vi stadig får flere elektriske apparater hjemme. Strømnettet har god kapasitet, men veldig mange bruker strøm samtidig – aller mest om morgenen og på ettermiddagen. Og det er særlig på vinteren vi presser det til maks på grunn av kulde og lave temperaturer. Dersom du blir mer bevisst på strømforbruket ditt og gjør en liten innsats for å fordele forbruket jevnt utover dagen, bidrar du til at vi kan fortsette å holde prisene på nettleie nede. 

Samtidig kan du være trygg på at vi i Elvia alltid jobber for at du som er kunde i vårt nettområde har strøm i kontakten. Du skal heldigvis slippe å lure på hvordan livet ville vært uten tilgang til strøm, men kanskje du skal tenke litt mer over hvordan du bruker strøm – og ikke ta den for gitt?

Mann i strømmast. Foto

Vet du forskjell på strøm og nettleie?

Lurer du på hvorfor strømregningen er delt i to? Da er du ikke alene. Her er forskjellen på strøm og nettleie.

Strømnett

Derfor trenger vi bare ett strømnett

Mens du kan velge og vrake blant mange strømleverandører når du kjøper strømmen din, blir du automatisk nettkunde i Elvia når du bor i Oslo, Innlandet, Akershus eller Østfold. Det er vi som overvåker, vedlikeholder og bygger ut strømnettet i dette området.

Kritisk infrastruktur oslo Elvia

Strømnettet er kritisk infrastruktur

Hele det norske samfunnet er avhengig av at strømnettet til enhver tid fungerer som det skal. Ettersom selv korte strømbrudd kan gi store konsekvenser for flere viktige funksjoner i Norge, betegnes strømnettet som kritisk infrastruktur.