Skal du oppgradere det elektriske anlegget?

Er det på tide å oppgradere det elektriske anlegget i boligen din? Det er begrenset hva du har lov til å gjøre selv, og hva du må overlate til en faglært elektriker. Her er en oversikt over hva du faktisk kan gjøre selv.

Bor du i en bolig hvor det ikke er gjort noe med det elektriske anlegget på de siste 20 til 30 årene, bør du absolutt vurdere en oppgradering. Har du gamle lysbrytere, ledninger eller stikkontakter, kan det være et tegn på at det vil lønne seg å oppgradere til et nytt elektrisk anlegg, da de gamle anleggene ikke er dimensjonerte for dagens strømbruk. 

Har du spørsmål om dette anbefaler vi at du tar kontakt med en godkjent elektriker. 

Et moderne sikringsskap har jordfeilbryter og automatiske sikringer, mens gamle sikringsskap har skrusikringer som i verste fall kan ta fyr ved overbelastning. Har du gamle sikringer eller sikringer av ulik type og modell, bør du oppgradere.

Elektrisk anlegg – hva kan du gjøre selv?

Det heter seg at du har lov til å utføre mindre elektriske arbeider selv. Du har for eksempel ikke lov til å skifte sikringsskap eller gjøre noe med den faste installasjonen. Det du kan gjøre er blant annet å skifte deksel på brytere, stikkontakter og koblingsbokser.

Selv om du har lov til å utføre mindre elektriske arbeider selv, lønner det seg alltid å ta noen forholdsregler. Et godt sted å begynne er å koble ut sikringen før du utfører arbeidet. 

Du kan også koble til og skifte støpsler og koble til og skifte ut lamper som henger i en takkrok, hvis de er koblet til med en kroneklemme, sukkerbit eller stikkontakt. Men ikke hvis de er en del av den faste installasjonen. I tillegg kan du skifte ut varmeovner, hvis de har en bevegelig ledning med støpsel. Stikkontakten er den delen som sitter fast i veggen, mens støpselet er den du putter inn i stikkontakten.

Videre kan du også koble til og skifte topolede støpsler og skjøtekontakter til og med 25 A, med og uten jording, og koble til og reparere bordlamper, lampetter og lignende med bevegelig ledning. Du kan også koble til og skifte ledningsbrytere selv. Vær imidlertid nøye med å påse at strømlederne ikke blir skadet når du fjerner isolasjonen og at det blir god elektrisk kontakt i tilkoblingsklemmene.

Unngå for mange skjøteledninger

Det er fort gjort å ty til snarveier når det kommer enda en dings som trenger strøm inn i boligen. Selv om skjøteledninger og strømplanker, også kalt strømpadder, kan være praktiske løsninger, bør du unngå å ha for mange av dem. Dette fordi den ledningen som er nærmest den faste stikkontakten kan få for høy belastning. Da vil det heller lønne seg å montere flere faste stikkontakter, og da trenger du hjelp av en elektriker.

Husk å finne en godkjent elektriker som står oppført i Elvirksomhetsregisteret.

Elektriker skrur i sikringsskap.

Flytte sikringsskap? Dette må du vite

Skal du gjøre endringer hjemme og kanskje trenger å flytte et sikringsskap, må du regne med en kostnad på 10 000 - 25 000 kroner, avhengig av om du bare skal flytte det én meter eller til et annet sted i huset.

sikringsskap. Foto

Slik sjekker du om du har feil på det elektriske anlegget

Det er du selv som har ansvaret for at det elektriske anlegget ditt er i forskriftsmessig stand. Derfor bør anlegget sjekkes regelmessig av profesjonelle aktører, men det er også mye du kan sjekke selv.

Jordfeil kan gi støt via kaffemaskinen.

Dette bør du vite om jordfeil

Jordfeil kan være farligere enn du kanskje tror, da det kan føre til både livsfarlige støt eller brann. Ikke bare hos deg, men også i andre elektriske anlegg i nabolaget ditt.