Ny nettleie fra 2022: Spørsmål og svar

Regjeringen har bestemt at alle strømkunder i Norge får ny nettleie fra 1. januar 2022. Formålet er å få oss til å bruke strøm smartere, for å spare penger og miljøet. Du som Elvia-kunde vil spare på å flytte noe strømforbruk til andre tider på døgnet.

Vi i Elvia får stadig flere spørsmål om den nye nettleien som alle nordmenn må forholde seg til fra 1. januar 2022. Siden strømprisene ser ut til å bli rekordhøye i vinter, er det fare for at noen kunder setter kaffen i halsen når også nettleien øker 1. januar – i hvert fall de som ikke endrer strømbruken sin. For de som tilpasser seg, bør ny nettleie derimot være fullt håndterbart.

Husk også at ny nettleie er billig hele sommerhalvåret fra 1. april og at nettselskaper som Elvia ikke skal tjene mer totalt sett.

La oss ta de fire viktigste spørsmålene først:

Hvem har bestemt at det skal komme ny nettleiemodell?

Regjeringen har bestemt hvilke endringer som skal skje med nordmenns nettleie. Dette har formelt skjedd gjennom forskriftsendringer hos Olje- og energidepartementet. Elvia og andre nettselskaper må gjennomføre disse endringene overfor sine kunder.

Hvorfor kommer det ny nettleie?

Regjeringens endringer skyldes et ønske om å utnytte det strømnettet vi har bedre og mer effektivt. Norge elektrifiseres raskt – bare tenk på hvor mange biler, båter, busser og sykler som nå må lade, og strømforbruket i Norge stiger hele tiden. Hvis vi ikke bruker strømnettet smartere, må vi bygge flere kraftlinjer. Det vil koste mye penger, som du som kunde må betale for, og det vil også bety inngrep i norsk natur vi ønsker å unngå.

Hvordan blir de nye prisene for nettleie?

Selv om regjeringen har bestemt den grunnleggende strukturen i de nye prisene og tariffene, vil det være opp til hvert enkelt nettselskap å bestemme detaljene. Sannsynligvis vil nettselskapene i Norge velge ganske like prismodeller.

I løpet av det siste året har vi kjørt en pilot for ny nettleiemodell. Dersom du er ekstra nysgjerrig kan du lese om pilotprosjektet og nettleiemodellene vi har testet på denne siden.

Vi i Elvia vil dele mer informasjon om våre nye nettleiepriser så raskt vi har tatt en beslutning høsten 2021. Vi jobber målrettet for å få dem på plass, men er ikke i mål ennå. Informasjon om dagens nettleie finner du her.

Hva blir de største endringene for meg som er kunde?

Når politikerne endrer regler, er det for å få folk til å endre atferd. Elvias kunder bør være klar over at man bør tilpasse seg og endre vaner for å unngå større regning for nettleien. Vi vil dele informasjon, tips og triks om dette utover høsten.

Selv om detaljene i nye nettleiepriser ennå ikke helt på plass, er det klart at du vil kunne oppleve to store endringer. Hvis du ikke vet forskjellen på strømprisen og nettleien, les om nettleie her. Eller her hos Elvia.

Husk videre at nettleien består at et fastledd, og et variabelt ledd, og begge vil endre seg noe med ny nettleie:

1) Det faste leddet i nettleien din vil ikke lenger være helt fast. Det vil avgjøres av hvor flink du er til ikke å bruke for mye strøm samtidig. Hvor mye strøm du bruker samtidig kalles effektbruken din, og sannsynligvis vil den timen i en måned hvor du bruker mest strøm, bestemme hvor høyt fastledd du får i nettleien din. Som kunde bør du altså tenke på hvordan du kan unngå toppene i strømforbruket ditt. Vi i Elvia skal forsøke å hjelpe deg med tips og råd.


2) Det variable leddet (energileddet) i nettleien din har tradisjonelt blitt bestemt av hvor mye strøm du bruker. Typisk har dette vært en kostnad per kWh (kilowattime) du har brukt. Fra 2022 vil vi i tillegg skille mellom dag og natt, hvor energileddet er lavere om natten. Vi vil også skille mellom hverdager og helg/helligdager, hvor hverdager er dyrest per kWh og helg billigst. Det er om vinteren kapasiteten i strømnettet utfordres, og vi virkelig trenger å kutte toppene. Derfor blir forskjellen mellom billige og dyre timer størst fra november til mars.

(saken fortsetter under bildet)

Jente og lampe

Nettleien kan bli billigere – hvis du gjør endringer

Vi i Elvia har stor forståelse for at disse endringene kan føles irriterende. Vi vil jo alle helst bruke strøm akkurat når det passer oss best. Det kan vi fortsatt gjøre, men da blir det noe dyrere. Klarer vi derimot å fylle behovene våre litt annerledes, og flytte strømforbruket vårt fra dyre til billigere timer på døgnet eller til helgen, blir nettleien relativt sett billigere.

Det at vi må unngå å bruke for mye strøm samtidig, er nok vanskelig for de fleste å vite hvordan man skal unngå. Vårt beste tips inntil videre er at hvis du klarer å flytte forbruk bort fra hverdager på vinteren, og da særlig morgen og ettermiddag, vil du også unngå de verste negative overraskelsene for effektbruken din. En veldig god huskeregel er også at du bør kjøre husholdningsapparater etter hverandre, ikke samtidig.

Det er rasjonelle grunner til at myndighetene har vedtatt ny nettleiestruktur – det handler både om miljø, og om å spare deg for penger på litt lengre sikt.

10.000 kunder har gått i forveien

Vi i Elvia har forsøkt å forberede oss best mulig til endringene som skjer i nettleien fra 2022. Uten at vi visste akkurat hvilken struktur regjeringen ville bestemme seg for, inviterte vi med oss 10.000 tilfeldig utvalgte Elvia-kunder for å teste nye modeller for nettleie.

Den ene modellen vi testet kalte vi «Dag&Natt». Den ligner mye på hvordan din nye nettleie blir fra 1. januar 2022.

Som navnet viser er det forskjellene mellom dag og natt man bør være oppmerksom på – og hovedsakelig i vinterhalvåret fra november til mars. Om sommeren vil energileddet være lavt hele tiden, det er forbrukstoppene på hverdager om vinteren som er utfordringen. Derfor blir nettleien dyrest da.

Vi i Elvia lover å holde deg løpende oppdatert om ny nettleie. I mellomtiden bør du tenke litt på hvilket forbruk du kan endre, du bør laste ned Elvia-appen for å sjekke forbruket ditt helt ned på timesnivå – og kanskje sikre at du har nok ved til vinteren hvis du frykter høye strømpriser og/eller høyere nettleie.