Dette er HAN-porten

Ønsker du detaljert informasjon om strømforbruket ditt? Vil du styre strømforbruket ditt bedre? Da kan det være en idé å bestille åpning av HAN-porten på strømmåleren din.

HAN står for «Home Area Network» og er en egen fysisk utgang på AMS-måleren – den automatiske strømmåleren i sikringsskapet. 

Data fra HAN-porten kan brukes til å optimalisere løsninger for smarthjem eller følge opp eget forbruk. Informasjonen fra HAN-porten gir deg for eksempel muligheten til å koble til systemer som igjen kobler ut såkalte trege laster i perioder med høy effekt. Det kan være varmekabler og varmtvannstanken, som kan kobles ut i et par timer midt på dagen uten at du merker det. Men for å kunne bruke smart energistyring optimalt bør du åpne HAN-porten.

Slik går du frem:

  1. Bestill åpning av HAN-porten ved å logge inn på Min side. 

  2. Bestill utstyr for strømstyring eller smarthjem-tjenester fra ønsket leverandør.

  3. Koble på ekstrautstyret på din strømmåler for å hente ut data/informasjon.

Utstyret du ønsker å koble til måleren via HAN-porten trenger normalt kontakt med ditt lokale wifi-nettverk for å fungere. Utstyret vil ikke virke hvis måleren er plassert så langt unna din wifi-ruter at det ikke er wifi-dekning der. Ansvaret for å etablere løsninger for nettverksforbindelse ligger hos den enkelte kunde. Elvia anbefaler at du ber om råd hos leverandøren av utstyret som skal tilkobles HAN-porten for å få avklart hvordan dette kan løses.

HAN-porten gir deg tilgang til nyttig data

Porten er i utgangspunktet stengt av, og du må selv gi nettselskapet beskjed om du ønsker å åpne den. Det å åpne HAN-porten koster ingenting, men du må koble på ekstrautstyr for å kunne hente ut forbruksdata.

Slik kobler du utstyr til HAN-porten på din strømmåler.

Når HAN-porten er åpnet kan du koble på det ekstrautstyret du selv har valgt og på den måten få tilgang til detaljert informasjon om:

  • strømforbruk i øyeblikket

  • strømforbruket siste time

  • spenningsnivå

  • overskuddskraft (produksjon fra ditt eget anlegg) som mates inn i nettet

Husk at det bare er du som kan lese av dataen fra HAN-porten, det er din eiendom. Nettselskapet eller en eventuell tredjepart får ikke tilgang til dataene uten at det først er avtalt med deg.  

Ekstrautstyr gir enda flere muligheter

Når porten er åpnet kan du selv koble til kommunikasjonsløsninger eller smarthjem-tjenester. Da trenger du nødvendig utstyr som kobles på HAN-porten. 

Utstyr for strømstyring eller smarthjem-tjenester må du bestille hos andre, uavhengige aktører. Flere tilbyr løsninger som er enkle å koble til og som gjør at du lettere kan ha nytte av forbruksinformasjonen. Aktuelle leverandører kan sees på hjemmesiden til Norsk elektroteknisk komite.

Hvor sitter HAN-porten?

HAN-porten er en egen utgang på AMS-måleren. Mer informasjon om hvor den er plassert på akkurat din strømmåler finner du i brukerveiledningen.

Par setter opp smarthjem sammen og ser på device. Foto

API for nettleie-priser kan gjøre hjemmet ditt smartere

Vil du utnytte HAN-porten ytterligere og få full oversikt over når det er lurt å spare på strømmen? Vi har et API som gir tilgang til prisen time for time på nettleien.

Ofte stilte spørsmål og svar

HAN eller HAN-port står for «Home Area Network» og er en egen fysisk utgang på AMS-måleren – den nye automatiske strømmåleren i sikringsskapet ditt. Data fra HAN-porten kan brukes til å optimalisere løsninger for smarthjem eller følge opp eget forbruk.

For å åpne HAN-porten kan du logge inn på Min side og bestille dette. Etter at du har bestilt åpning av HAN-porten tar det normalt en time før du vil motta data til ditt tilkoblede ekstrautstyr.

Nei, Elvia tilbyr ikke utstyr for strømstyring eller smarthus-tjenester. Dette må du bestille hos andre, uavhengige aktører. Det finnes mange aktører som tilbyr enkle løsninger som er enkle å koble til. På sidene til Norsk elektroniske komite finner du godkjente leverandører som tilbyr dette.

Dersom du ønsker å ta i bruk løsninger for et smarthus må du først åpne HAN-porten på AMS-måleren, de nye automatiske strømmålerne. Denne porten tillater deg å koble til kommunikasjonsløsninger og smarthus-dingser, samtidig som du også får tilgang til informasjon om ditt eget forbruk. Vi i Elvia kan åpne HAN-porten for deg eller du kan bestille  tilgang ved å logge inn på Min side.

Selve utstyret til strømstyring og smarthus-tjenester får du tak i via en tredjepartsleverandør. Aktuelle, godkjente leverandører for dette finner du på hjemmesiden til Norsk Elektroteknisk Komite (NEK). Det finnes mange forskjellige løsninger på markedet, du kan lese mer om løsningene her.