Dette er HAN-porten

Ønsker du detaljert informasjon om strømforbruket ditt? Vil du styre strømforbruket ditt bedre? Da kan det være en idé å bestille åpning av HAN-porten på strømmåleren din.

HAN står for «Home Area Network» og er en egen fysisk utgang på AMS-måleren – den nye automatiske strømmåleren i sikringsskapet. 

Data fra HAN-porten kan brukes til å optimalisere løsninger for smarthjem eller følge opp eget forbruk. Informasjonen fra HAN-porten gir deg for eksempel muligheten til å koble til systemer som igjen kobler ut såkalte trege laster i perioder med høy effekt. Det kan være varmekabler og varmtvannstanken, som kan kobles ut i et par timer midt på dagen uten at du merker det. Men for å kunne bruke smart energistyring optimalt bør du åpne HAN-porten.

HAN-porten gir deg tilgang til nyttig data

Porten er i utgangspunktet stengt av, og du må selv gi nettselskapet beskjed om du ønsker å åpne den. Tjenesten koster ingenting.  

Bestill åpning av HAN-port ved å logge inn på Min side

Når den er åpnet får du tilgang til forbruksdata og detaljert informasjon om:

  • strømforbruk i øyeblikket

  • strømforbruket siste time

  • spenningsnivå

  • overskuddskraft (produksjon fra ditt eget anlegg) som mates inn i nettet

Husk at det bare er du som kan lese av dataen fra HAN-porten, det er din eiendom. Nettselskapet eller en eventuell tredjepart får ikke tilgang til dataene uten at det først er avtalt med deg.  

Ekstrautstyr gir enda flere muligheter

Når porten er åpnet kan du selv koble til kommunikasjonsløsninger eller smarthjem-tjenester. Da trenger du nødvendig utstyr som kobles på HAN-porten. 

Utstyr for strømstyring eller smarthjem-tjenester må du bestille hos andre, uavhengige aktører. Flere tilbyr løsninger som er enkle å koble til og som gjør at du lettere kan ha nytte av forbruksinformasjonen. Aktuelle leverandører kan sees på hjemmesiden til Norsk elektroteknisk komite.

Hvor sitter HAN-porten?

HAN-porten er en egen utgang på AMS-måleren. Mer informasjon om hvor den er plassert på akkurat din strømmåler finner du i brukerveiledningen.

Par setter opp smarthjem sammen og ser på device

API for nettleie-priser kan gjøre hjemmet ditt smartere

Vil du utnytte HAN-porten ytterligere og få full oversikt over når det er lurt å spare på strømmen? Vi har lansert et API som gir pilotkunder tilgang til prisen time for time på nettleien.

Ofte stilte spørsmål og svar

Hva er HAN-port?

HAN eller HAN-port står for «Home Area Network» og er en egen fysisk utgang på AMS-måleren – den nye automatiske strømmåleren i sikringsskapet ditt. Data fra HAN-porten kan brukes til å optimalisere løsninger for smarthjem eller følge opp eget forbruk.

Hvordan åpner jeg HAN-porten?

For å åpne HAN-porten kan du logge inn på Min side og bestille dette. Etter at du har bestilt åpning av HAN-porten tar det normalt en time før du vil motta data til ditt tilkoblede ekstrautstyr.

Tilbyr Elvia ekstrautstyr for HAN-port?

Nei, Elvia tilbyr ikke utstyr for strømstyring eller smarthjem-tjenester. Dette må du bestille hos andre, uavhengige aktører. Det finnes mange aktører som tilbyr enkle løsninger som er enkle å koble til. På sidene til Norsk elektroniske komite finner du godkjente leverandører som tilbyr dette.

Ønsker du å ta i bruk løsninger for smarthjem?

Dersom du ønsker å ta i bruk løsninger for et smarthjem må du først åpne HAN-porten på AMS-måleren, de nye automatiske strømmålerne. Denne porten tillater deg å koble til kommunikasjonsløsninger og smarthjem-dingser, samtidig som du også får tilgang til informasjon om ditt eget forbruk. Vi i Elvia kan åpne HAN-porten for deg eller du kan bestille  tilgang ved å logge inn på Min side.

Hvor får jeg tak i utstyr til smarthjem?

Selve utstyret til strømstyring og smarthjem-tjenester får du tak i via en tredjepartsleverandør. Aktuelle, godkjente leverandører for dette finner du på hjemmesiden til Norsk Elektroteknisk Komite (NEK). Det finnes mange forskjellige løsninger på markedet, du kan lese mer om løsningene her.