Trygg lading av bilen hjemme

Lading av biler representerer en ny belastning for våre elektriske anlegg. For at ladingen skal foregå på en trygg og sikker måte, er det viktig å ta noen forholdsregler.

Lademuligheter hjemme

Når du kjøper deg en ladbar bil, må du samtidig ta kontakt med en elektroinstallatør. Det må kontrolleres at det elektriske anlegget er i orden og at du har nok kapasitet til lading. Samtidig kan elektrikeren gi deg gode råd om hvilken ladeløsning som passer best hjemme hos deg.

Ladeboks

En veggmontert ladeboks anbefales når du skal lade elbilen hjemme. Den fastmonterte boksen har en kontakt som er bygget for å tåle høy belastning over lang tid. Den må monteres av en elektriker. Det gir deg enklere, tryggere og raskere lading.

Stikkontakt

Hjemmelading med stikkontakt frarådes, og er ikke lovlig i nye installasjoner. Har installasjonen en enkel stikkontakt forsynt med egen kurs, beskyttet med 10 ampere sikring, jordfeilbryter type B og et overspenningsvern, kan du fortsatt bruke den stikkontakten til lading av elbil. Ladeboksen på ladekabelen skal henge i en krok for å unngå at kontakten ødelegges av vekten.

Skjøteledning

Det er ikke tillatt å bruke skjøteledninger eller adaptere. Dette øker risikoen for overbelastning, varmgang og brann.

Lading i borettslag og sameier

Ved valg av ladeløsninger i borettslag og sameier er det smart å tenke langsiktig, slik at det er enkelt å tilrettelegge dersom behovet for ladeplasser øker.  Her kan du lese mer om lading i sameie og borettslag.

Bilbatterier og brannfare

Det er ikke noe som tilsier at det brenner mer i ladbare biler, sammenlignet med andre biler. Hvis det likevel skulle oppstå brann, vil temperaturen bli enormt høy. Brannen kan ikke slukkes med skum eller pulver, kun med store mengder vann. Gassen som dannes i brannen er også svært farlig. Derfor må du ikke prøve å slukke brannen selv.

Ved brann må du evakuere og ringe 110 umiddelbart!

Lading elbil

Alt du må vite om å lade elbil hjemme

Skal du lade elbilen hjemme er det ikke bare å putte stikkontakten hvor som helst. Dette må du vite om trygg lading av elbilen.

Lading av elbil. Foto

Elbil og lading av elbil

Lading av elbil trekker mye strøm, og gjøres det feil kan det være farlig. De aller fleste ønsker å lade elbilen hjemme, men mange er usikre på hvordan det gjøres riktig.