Husk dette hvis du planlegger å pusse opp

Ingen bruker så mye penger på å pusse opp som oss nordmenn. Hvert eneste år bruker vi samlet over 70 milliarder kroner på å pusse opp hjemmene og hyttene våre. Men så har vi da også et klima som gjør at vi tilbringer mer tid innendørs enn de som bor i varmere strøk.

Går du med planer om å pusse opp, er det viktig med god planlegging. Det vil gjøre jobben både enklere, mer effektiv og mindre kostbart. Skal du gjøre en omfattende oppussing, som for eksempel å rive en vegg for å få en mer åpen løsning, kan det hende du trenger å flytte på både lampepunkter og stikkontakter. Dette er ikke noe du kan gjøre selv, med mindre du er en godkjent elektriker.

Bruk alltid en godkjent elektriker

Når du skal ta kontakt med en elektriker, eller installatør, bør du alltid ta utgangspunkt i godkjente elektrikere som står oppført i Elvirksomhetsregisteret. Alle elektrikere som står oppført der er autoriserte installatører.

En flink elektriker kan også gi deg tips og råd til smarte løsninger som du kanskje ikke hadde tenkt på i utgangspunktet. Det kan derfor lønne seg å be elektrikeren komme på en befaring før selve jobben skal utføres.

Øk verdien på boligen ved å oppgradere det elektriske anlegget

Det elektriske anlegget i boligen din er noe som kan svekkes over tid. Folk bruker ikke anlegget helt likt, så dette gjelder særlig hvis det har bodd andre i boligen før deg. Derfor kan du øke verdien på boligen din ved å oppgradere det elektriske anlegget tilpasset ditt bruksmønster.

For eksempel blir LED-pærer stadig mer populært. Det er kanskje ikke så rart ettersom en LED-pære kan lyse i 25 000 timer og lyssette rom på en helt ny måte. Skal du montere dimmere, er det viktig at dimmeren er egnet for å dimme LED-belysning. En vanlig dimmer har for få watt og vil dermed ikke fungere optimalt. LED-pærer er også mindre brannfarlige enn de tradisjonelle halogenlampene, da de avgir mindre varme.

Husk imidlertid at du ikke har lov til å gjøre noe på den faste elektriske konstruksjonen selv. Du bør også være nøye med å få dokumentasjon på alt utført arbeid, også på arbeid som ble utført før du bodde der. Fall heller aldri for fristelsen til å bruke ufaglærte til å gjøre jobben, selv om det selvfølgelig er billigere.

Minimumskrav til antall stikkontakter

Visste du at det faktisk er et minimumskrav til antall stikkontakter i boligen din? Dette kravet, som kom i Bolignormen fra 2010, er for å beskytte mot brann på grunn av overbelastning og varmegang. Det er også for å redusere bruken av skjøteledninger. Det skal for eksempel være minst to strømuttak per påbegynte 4 kvm gulvareal i både, stue, soverom, arbeidsrom og oppholdsrom.

Oppussing av bad og kjøkken

På kjøkkenet har du behov for flere stikkontakter enn du for eksempel har på soverommet fordi det er flere apparater som går på strøm der. Du skal ha ett uttak for hvert elektrisk apparat som har fast plass. I tillegg skal du ha to uttak per 2 meter kjøkkenbenk og fire uttak ved spiseplass. Du trenger også en fase teknisk kontakt til komfyren.

Når det gjelder oppussing av bad er det elektriske anlegget ekstremt viktig, da vann og elektrisitet som kjent er en livsfarlig kombinasjon. Det er derfor viktig at alle elektroinstallasjoner på badet følger forskriftene for elektriske installasjoner i våtrom.

Pusse opp garasjen

Går du med planer om å pusse opp garasjen, eller bygge ny garasje,  bør du montere flere stikkontakter – kanskje til og med vurdere å sette inn en egen sikringsboks slik at du får en egen hovedkurs til garasjen.

Har du elbil, eller kanskje planlegger å gå til anskaffelse av en, bør du også montere en egen ladeboks. Dette er noe du ikke kan gjøre selv, så du må kontakte en autorisert el-installatør. Her kan du lese mer om lading av elbil hjemme.

Bygge terrasse

Skal du bygge terrasse?

Skal du bygge terrasse eller kanskje en platting med stolpesko, bør du ikke begynne å grave før du tar kontakt med oss.

Elvia mann ved et gjerde. Foto

Bygge eller forandre

Har du planer om å bygge et tilbygg på huset, bygge en garasje, eller sette opp et gjerde eller en bod? Lurer du på hvordan du kan flytte stolper eller strømskap som står på tomten din?

Tilbygg hus

Tilbygg på hus

Mange bruker den lange vinteren til å planlegge årets byggeprosjekter, og når sommeren kommer er det på tide å gjøre planene virkelige. Kanskje du vil bygge platting, terrasse eller en garasje?