Et jevnere forbruk gir mindre miljøavtrykk

I den nye nettleiemodellen vil du kunne redusere nettleien din ved å flytte så mye som mulig av forbruket ditt til mellom klokken 22 og 06 om morgenen. Vi gir deg tips om hva slags forbruk du enkelt kan flytte for å spare både miljøet og penger.

Flytter du forbruk til de billigste tidene på døgnet og i uka, sparer du også norsk natur mot utbygging av master og kabler, og hindrer import av «skitnere» strøm fra andre land, som Norge tidvis er avhengig av.

Lade el-bil

Det mest åpenbare tipset er å vente med å lade el-bilen til klokken 22. Så lenge du har installert hjemmelader av en fagperson, og ikke bruker en vanlig stikkontakt som frarådes sterkt, er det forsvarlig å lade bilen på natten.

Har bilen et batteri på eksempelvis 22 kWh, vil den normalt bruke 22 kWh på å lades fra tom til full. I kaldere vær vil ladetiden øke. Selv om det er en billig «full tank» sammenlignet med bensin- og dieselbiler, vil det merkes godt på strømregningen din hvis du lader ofte hjemme.

Derfor er det fornuftig å lade elbilen når nettleien er lavest. Da kjører du også enda grønnere enn andre elbilister.

Video kan ikke vises

Du må godta bruk av funksjonelle cookies for å kunne spille av video.

Små grep kan endre strømforbruket

Vi har alle forskjellige vaner. Hvis du for eksempel legger deg nærmere midnatt, kan du vente med å sette på vaskemaskin, oppvaskmaskin og eventuelt tørketrommel til nærmere klokken 22.

Kanskje du ikke trenger full varme i baderomsgulvet når du pusser tenner på kvelden? De fleste av oss er mest opptatt av å ha det behagelig på badet når vi står opp.

For den som legger seg tidlig og er like tidlig oppe vil til gjengjeld timene før klokken 06 kunne brukes til nødvendige strømkrevende aktiviteter, som for eksempel å øke innetemperaturen til ønsket nivå. Dette kan mange også programmere inn automatisk på termostatene og/eller panelovnene sine.

Husk også at fra klokken 22 fredag kveld til klokken 06 mandag morgen er nettleien på sitt billigste. I helgene kan du bruke strøm fra norsk vannkraft med beste samvittighet.

Men å gjøre alt for store endringer i hverdagen, er vanskelig for de fleste. Det kan derfor være smart å gjøre noen små investeringer som lar ting gå automatisk.

Slik kan du spare strøm med panelovner

En enkel måte å styre strømforbruket ditt til de billigste timene, er å kjøpe noen trådløse smartplugger til utvalgte stikkontakter. De koster ikke stort, men det er viktig å sikre at smartpluggen er dimensjonert for forbruket.

Sett disse på stikkontaktene til eldre panelovner uten Wifi og ukesprogram. Istedenfor at de holder samme temperatur døgnet rundt, kan de programmeres slik at oppvarmingen skjer gunstigst mulig.

Fra 2018 ble det heldigvis innført nye regler for panelovner, slik at alle nå har mulighet for å justere temperaturen gjennom uken.

Har du slike moderne panelovner, er det nyttig å se om du skal justere programmet. Kanskje kan de starte oppvarmingen litt tidligere om morgenen, når nettleien er billigst? Hvis du for eksempel skal varme opp kjøkkenet fra 15 grader på natten til 20 grader på morgenkvisten, og du står opp 06.30, kan det være smart å sette i gang den strømkrevende oppvarmingsprosessen 05.45 istedenfor 06.15.

Flytt forbruket til helgen

Siden helgene har de billigste nettleieprisene per kWh, er det også fornuftig å flytte mye forbruk hit.

  • Kjør klesvask og tørketrommel i helga, så blir uka også mindre stressende.

  • Lad elbilen full før mandag morgen kl 06.

  • Liker du eller ungene å kose dere timesvis i badekaret? Gjør det på lørdag eller søndag.

Lager du gjerne gryteretter hvor kjøttet skal koke i timesvis? Lag en stor porsjon i helga, så kan du bare varme opp i ukedagene. Eller liker du å bake brød, kaker og boller? I helga sparer du nettleie og gjør samtidig hverdagene enklere.

Større investeringer

For den som uansett skal pusse opp og gjøre store endringer i leiligheten eller huset, er det veldig smart å tenke helhetlig og huske strømforbruket i planleggingen. Det finnes nå en rekke smarthus-løsninger som kan hjelpe deg å styre strømforbruket optimalt. Tenk grønt når du bygger om.

Nå kommer også batteriene du kan installere hjemme. Enkelte banebrytende husprosjekter bygges nå med gamle elbilbatterier, som har mer enn nok kapasitet for hjemmebruk, selv om de ikke duger særlig godt til langkjøring lenger. Dette er også fornuftig gjenbruk når man tenker miljø.

Også helt nye husbatterier er nå mulig å kjøpe. Da kan du lade hjemmebatteriet når strømprisen og nettleien er billigst, og bruke batteriet når forbruket koster mest.

Harald Haugen med i pilotprosjekt i Elvia

Harald (31) bruker smarthus for å redusere strømforbruket

Harald Haugen, samboeren hans og deres to barn på Årvoll i Oslo, har tatt strømsparing til et helt nytt nivå etter at de sammen med 10.000 andre har deltatt i Elvias pilotprosjekt siden november i 2020.

Ida med i pilotprosjekt i Elvia. Foto

Dugnadsinnsats for å kutte kostnader og spare miljøet

I et sameie i Seilduksgata 11 på Grünerløkka i Oslo har beboerne sammen tatt enkle grep i hverdagen for å spare penger og miljøet med den nye nettleiemodellen, ved å vri litt på strømforbruket sitt.

Et par ser på iPad. Foto

Alt om din strømmåler

Innføringen av smarte strømmålere har vært et viktig ledd i en nødvendig modernisering av det norske strømnettet. De sikrer blant annet at du ikke betaler for mer enn det faktisk du faktisk bruker. Vet du hva slags muligheter som ligger i AMS-måleren din, annet enn at du ikke lenger trenger å lese av og rapportere inn strømforbruket ditt selv? Eller hva en HAN-port egentlig er? Vi har samlet det du trenger å vite om strømmåleren din.