Harald (31) bruker smarthus for å redusere strømforbruket

Harald Haugen, samboeren hans og deres to barn på Årvoll i Oslo, har tatt strømsparing til et helt nytt nivå etter at de sammen med 10.000 andre har deltatt i Elvias pilotprosjekt siden november i 2020.

Familien på Årvoll bor i et helt spesielt hjem, som nærmest er blitt en testleilighet for smart- og strømsparende funksjoner. Det handler om å flytte mest mulig av strømforbruket til de tidene på døgnet hvor færrest bruker mye strøm, mellom klokken 22 på kvelden og 06 morgenen etter på hverdager.

Til daglig jobber Harald med styring av privat- og næringsbygg, og det er liten tvil om at han har tatt med seg jobben hjem. I smartleiligheten styrer familien lys og varme, samt lading av elbilen gjennom et digitalt panel.

På de tidene av døgnet med høyest nettleie- og strømpris, senkes temperaturen i leiligheten automatisk med to grader, og varmekablene slår seg av.

– Jeg liker nok å ha det litt kaldere enn samboeren min, men vi blir stort sett enige. Vi kan selv styre hvor mange timer i løpet av dagen vi ønsker at leiligheten skal være i sparemodus. Da unngår vi at det går utover komforten. Nå sparer vi mer på å ha en jevn temperatur, forteller Harald.

Sparer penger på lading av elbil

Det familien har spart mest penger på er lading av familiens elbil når både nettleien og strømmen er billigst. En installert måler sørger for at bilen lades på de billigste tidspunktene, og familien får en fulladet elbil til en rimeligere pris.

I tillegg har familien installert bevegelsessensorer i gangen som registrerer at familien er hjemme. På den måten unngår de unødvendig belysning og oppvarming når ingen er i leiligheten. Og siden Harald er hakket mer interessert i smarthusteknologi enn de aller fleste, har leiligheten også automatisk lavere belysning på kvelds- og nattestid.

Med to små barn i hus har familien en travel hverdag, men overgangen til ny nettleiemodell har familien tatt på strak arm.

– Tilpasningen til den nye nettleiemodellen har gått veldig bra. Hos oss er alt satt opp automatisk, og blir det for voldsomt, så kan vi selv velge hvor mange timer av døgnet vi ønsker at huset skal være i sparemodus, sier Harald.

Du må ikke være en like stor smarthus-entusiast som Harald for å vri om forbruket ditt. Også i helt vanlige hus og leiligheter kan du med enkle grep gjøre endringer som påvirker forbruket ditt, og dermed også nettleie- og strømprisen.

Kvinne sitter ved bordet med ipad og logger inn på elvia.no

Smarthus

Det som for noen år siden var en virkelighetsfjern drøm man bare så på film, er ikke lenger uoppnåelig. Med høyteknologiske løsninger kan du sikre deg drømmen om et smarthus.

Dame som sitter i mørket foran PC. Foto

Derfor skal du ikke vaske klær på natta eller sette på oppvaskmaskinen når du ikke er hjemme

Både vaskemaskinen og oppvaskmaskinen din kan starte en brann når de er i bruk. Det er derfor viktig at du ikke bruker disse om natta når du sover, eller når du ikke er hjemme.

Kvinne regulerer temperaturen på termostaten. Foto

Den enkle og raske veien til et smartere strømforbruk

For å kunne bruke strøm på en smartere måte, er det en rekke tiltak du kan gjøre uten at det koster noe som helst. Noen mindre investeringer kan imidlertid også være lurt for å spare inn på nettleien.