Ikke flytt forbruk som går utover elsikkerheten

Selv om det er økonomisk gunstig å flytte mest mulig strømforbruk til tidsrommet mellom klokken 22 på kvelden og 06 neste morgen med den nye nettleiemodellen, må du aldri ta sjanser med brann- og elsikkerheten. Det er aldri verdt å risikere liv og helse for å spare penger.

Den nye nettleiemodellen til Elvia belønner deg kanskje for å flytte strømforbruk til andre tider på døgnet når det er mye ledig kapasitet i strømnettet, men det er viktig at du ikke blir for ivrig. Ikke la elsikkerheten lide fordi du skal spare penger og miljøet. Det finnes nemlig en gylden middelvei, hvor du ivaretar sikkerheten samtidig som du sparer penger og miljøet.

Her er noen tips til hva du kan gjøre, og hva du bør unngå. Men det viktigste først:

1. desember er røykvarslerens dag. Bruk dagen til å kontrollere brannvarslerne og bytte batterier. Har du eldre familiemedlemmer, ta gjerne en sjekk hos dem også.

Du bør være våken

Med den nye nettleiemodellen vil nok mange tenke at de setter på oppvaskmaskinen og vaskemaskinen om natten når nettleien er lavest. Det bør du ikke gjøre. Slike maskiner kan potensielt starte en brann når de er i bruk, og hvis det skulle skje, bør du være våken. I sovende tilstand er du langt mer utsatt, fordi du ikke rekker å reagere raskt nok til å slukke brannen eller rømme boligen.

Altså: Vaskemaskin, tørketrommel og oppvaskmaskin bør kun brukes når du er våken og når du er hjemme. Sett på alarmer eller bruk tidsinnstillinger.

Men det betyr ikke at du ikke kan gjøre endringer når du bruker strøm. Vi er alle forskjellige, og vi har ulike rutiner og leggetider. Hvis du for eksempel pleier å gå til sengs etter Kveldsnytt rundt 23.30, kan du jo sette på maskinene slik at de er ferdige til den tid. Sjekk hvor lang tid vaskeprogrammet bruker, og regn deg tilbake. På den måten vil mesteparten av strømbruken skje i det billigste tidsrommet.

Husk også at helger og offentlige helligdager har lavest nettleie. Hit kan du med fordel flytte mest mulig vasking, oppvask og kjøring av tørketrommel.

Unngå nattlading av mindre enheter

Lading av mindre dingser som for eksempel mobiltelefonen følger også samme regel som vaskemaskinen. Du bør altså lade når du er våken og hjemme. Dette gjelder ikke bare mobiltelefoner, men også elsykkel, ståbrett og elektrisk sparkesykkel. Elsparkesykler har tatt fyr under lading og skapt farlige branner. Fem trinn for trygg lading av slike kjøretøy er:

  • Lad utendørs

  • Lad aldri når du sover

  • Ha oppsyn med produktene når du lader

  • Unngå harde slag mot batteriet, det kan bli skadet

  • Lad ikke ved minustemperatur eller for høy temperatur

Disse tingene bruker uansett begrenset med strøm når de står på lading, og påvirker nettleien lite. Det aller beste tipset for å spare og tenke sikkerhet, er å lade i helgen – når du er hjemme og ikke på hytta.

Matlaging Elvia

Du bør flytte forbruket ditt til andre tider på døgnet som følge av den nye nettleiemodellen, men det betyr ikke at du må lage mat på midt natten

Forsvarlig lading av elbilen

Med elbilen, som trekker mye strøm under lading, er det heldigvis flere muligheter enn for mindre elektriske produkter. Forutsatt at du har installert hjemmelader, altså en Mode 3 “på vegg-lader” installert av en elektriker, er det forsvarlig å lade om kvelden eller natten.

Du skal ikke bruke vanlig stikkontakt hvis du lader regelmessig hjemme. Hvis du likevel velger å gjøre det, skal du i hvert fall ikke lade mens du sover.

Med elektriker-installert hjemmelader kan du derimot lade om kveld og natt. Men som alltid gjelder regelen om å vedlikeholde og sjekke utstyr jevnlig, for eksempel at ladeledning og kontakter er uten korrosjon og skader. Her kan du lese mer om forsvarlig lading av elbil.

Andre tips for å flytte forbruket på en elsikker måte

  • Har du moderne, rentbrennende peis og mulighet til å fyre, kan peiskosen lønne seg gjennom vinteren. Det er viktig at du sørger for riktig fyring i peis og vedovn ved å bruke tørr ved, ha god trekk og unngå sprengfyring. Også her er det viktig å tenke sikkerhet og avslutter fyringen i god tid før du går til sengs. Husk at ettervarmen uansett vil gjøre jobben en god stund etter at ilden har dødd ut.

  • Sjekk luftkvalitet.no for å se om det er forsvarlig å fyre i peisen. Dette gjelder særlig om du bor i tettsteder og byer. Har du rentbrennende ovn hjelper det mye, men det er likevel viktig å sjekke hvordan luftkvaliteten er slik at man ikke gjør mer skade på miljøet eller mennesker.

  • Et sikkerhetstips som også sparer deg for strøm og nettleie, er å alltid slå helt av elektriske apparater som ikke er i bruk. Ikke la dem stå i «standby».

  • Trekk også alltid ut støpselet på termostatstyrte apparater når de ikke er i bruk.

  • Vi anbefaler deg å lese deg opp hos elsikkerhetsportalen. Her finner du råd for de aller fleste spørsmål rundt elsikkerhet. Disse 10 tipsene bør du i hvert fall kjenne til.