Når mange skal bruke strøm samtidig blir det trangt i strømnettet

Vi i Elvia har ansvaret for strømnettet, de fysiske ledningene som frakter strømmen hjem til deg, og vi sørger for at det alltid er strøm i kontakten når du trenger det.

I Norge har vi rik tilgang på miljøvennlig strøm fra fornybare energikilder. I tillegg er vi opptatt av miljø og klima, noe som gjør at stadig mer av forbruket elektrifiseres. Det er fint, men det gjør at kapasiteten i strømnettet kan bli en begrensning.

Når mange skal bruke mye strøm samtidig, for eksempel til matlaging, oppvarming eller lading av elbil, blir det trangt i strømnettet. Akkurat som det blir kø på motorveien i rushtiden.

Nøkkelen er å fordele forbruket bedre

Alternativene er de samme enten man snakker om strømnettet eller veinettet. Enten må man gjøre kostbare utbygginger, eller så må man fordele trafikken og forbruket bedre.

Heldigvis er det enklere å flytte på strømforbruket enn å endre på når folk flest må kjøre bil. Hvis vi alle gjør vårt for å flytte på deler av forbruket til tider hvor det er bedre plass i strømnettet, kan vi unngå kostbare utbygginger som ville ført til dyrere nettleie.

Enkelte deler av strømbruken er enklere å flytte på enn andre, og det finnes mange smarte løsninger som hjelper deg på vei. Vi vil gjerne vise deg hvordan du kan bruke strøm på en smartere måte. Les mer om smartere strømbruk.

For å gjøre det enklere å flytte forbruket, har vi innført en ny modell for nettleien. Den nye nettleiemodellen gir deg som forbruker større mulighet til å påvirke hva du må betale for transporten av strømmen du bruker.

Dame som sitter i mørket foran PC. Foto

Derfor skal du ikke vaske klær på natta eller sette på oppvaskmaskinen når du ikke er hjemme

Både vaskemaskinen og oppvaskmaskinen din kan starte en brann når de er i bruk. Det er derfor viktig at du ikke bruker disse om natta når du sover, eller når du ikke er hjemme.

Harald Haugen med i pilotprosjekt i Elvia

Harald (31) bruker smarthus for å redusere strømforbruket

Harald Haugen, samboeren hans og deres to barn på Årvoll i Oslo, har tatt strømsparing til et helt nytt nivå etter at de sammen med 10.000 andre har deltatt i Elvias pilotprosjekt siden november i 2020.