Slik har Anne-Lise (78) med enkle grep spart penger på ny nettleiemodell

Lavere behov for investering i utbygging av strømnettet, betyr lavere nettleie for kundene våre. Anne-Lise Hetland fra Nittedal har med relativt enkle grep vridd om på forbruket sitt, som igjen har ført til at hun har spart penger.

Den spreke 78-åringen bor i en enebolig med to leieboere. Hun har alltid vært bevisst på strømforbruket sitt og prøver å spare der hun kan.

– Jeg kommer fra den generasjonen som alltid har vært mer sparsom, sier hun.

– Det er god økonomi i de tiltakene jeg gjør, og jeg er generelt opptatt av at vi må redusere forbruket vårt. Selv om jeg har god råd, trenger jeg ikke å sløse av den grunn.

Den pensjonerte kroppsøvingslæreren er også opptatt av å holde seg i form, og bruker elsykkelen flittig. Den setter hun alltid på lading på kveldstid når nettleien er på sitt laveste. Da er hun også trygg på at sykkelen er fulladet og klar til bruk ved neste anledning. Her er det selvfølgelig viktig å huske på å ta sykkelen av lading når den er fulladet, av hensyn til elsikkerheten. 

Lad heller aldri elsykkelen om natten når du sover.

Video kan ikke vises

Du må godta bruk av funksjonelle cookies for å kunne spille av video.

Kartla strømforbruket og kuttet forbrukstoppene

Anne-Lise har fulgt nøye med på fakturaene hun har fått fra Elvia, og kan slå fast at hun har spart penger på den nye nettleiemodellen. Hun har brukt mer strøm på de delene av døgnet hvor nettleieprisen har vært lavest, altså mellom klokken 22 på kvelden og 06 morgenen etter.

Et av hennes beste tips er å kun varme opp varmekablene på badet om natten. Da våkner hun til et deilig og varmt badegulv som holder seg varmt gjennom dagen uten å bruke strøm.

I tillegg er Anne-Lise og leieboerne flinke til å ta klesvask og oppvask på kveldstid eller i helgene når nettleien er lavere. Gamle lyspærer i huset er byttet ut med LED-pærer, mens utelysene er sensorstyrt.

– Det er mye annet jeg heller vil bruke pengene på som er morsommere enn å kaste de bort på strøm, avslutter hun med et smil.

Kvinne leser av forbruk på smart termostat. Foto

Kutter du toppene, kutter du kostnadene

Den nye nettleiemodellen skal redusere behovet for å bygge ut strømnettet, og vil spare alle kunder for penger på sikt. Hvis du selv blir en topp-kutter, kan du redusere regningen både nå og i fremtiden.

Kvinne regulerer temperaturen på termostaten. Foto

Den enkle og raske veien til et smartere strømforbruk

For å kunne bruke strøm på en smartere måte, er det en rekke tiltak du kan gjøre uten at det koster noe som helst. Noen mindre investeringer kan imidlertid også være lurt for å spare inn på nettleien.

Ida med i pilotprosjekt i Elvia. Foto

Dugnadsinnsats for å kutte kostnader og spare miljøet

I et sameie i Seilduksgata 11 på Grünerløkka i Oslo har beboerne sammen tatt enkle grep i hverdagen for å spare penger og miljøet med den nye nettleiemodellen, ved å vri litt på strømforbruket sitt.