Spørsmål og svar om elsikkerhet

Vi har samlet noen spørsmål og svar om elsikkerhet. Her kan du blant annet finne svar på om lading er farlig, hva jordfeil er eller hva du kan gjøre om du mistenker feil på ditt elektriske anlegg.

Kan lading av vanlige elektriske apparater være brannfarlig?

Ja, potensielt kan feil lading av elektriske apparater være brannfarlig. To av de største ladesyndene gjelder mobilen og elbilen. Er du en av dem som lader mobilen om natta, eller elbilen gjennom vinduet? Begge deler bør unngås fordi du utsetter deg og de rundt deg for unødvendig risiko. Vil du lese mer om trygg lading av blant annet mobilen og elbilen?

Hva er jordfeil?

Jordfeil er en samlebetegnelse for isolasjonssvikt eller feil på det elektriske anlegget eller i tilknyttet elektrisk utstyr. Jordfeil kan for eksempel oppstå i en varmtvannsbereder, en kaffetrakter, en hårføner, en panelovn, eller i varmekabler for den saks skyld. Feilen kan også oppstå ved at en spiker eller skrue treffer en ledning, for eksempel når du skal henge opp et bilde.

Er jordfeil farlig?

Jordfeil kan være farligere enn du kanskje tror, da det kan føre til både livsfarlige støt eller brann. Ikke bare hos deg, men også i andre elektriske anlegg i nabolaget ditt. Derfor bør jordfeil utbedres så raskt som overhode mulig. Dette er imidlertid ikke noe du kan fikse selv, med mindre du er en godkjent og kyndig elektriker. Vil du lese mer om jordfeil? 

Mistenker du feil på ditt elektriske anlegg?

Det er du selv som har ansvaret for at det elektriske anlegget ditt er i forskriftsmessig stand. Derfor bør anlegget sjekkes regelmessig av profesjonelle aktører, men det er også mye du kan sjekke selv ved mistanke om feil på det elektriske anlegget.

Det er meldt dårlig vær, hva bør jeg gjøre? 

I Norge har vi normalt over 100 000 lynnedslag i løpet av året, med høysesong i juli og august. Med så mange lynnedslag er det ikke rart det fort går utover nordmenns elektroniske utstyr. Hvis du vil få de beste tipsene til hva du bør gjøre før uværet inntreffer eller når uværet slår inn kan du lese mer her.

Hva er nødstrøm?

Nødstrøm kan for eksempel være egne strømaggregater. Virksomheter som er kritisk avhengig av strøm, er nødt til å tenke på beredskap. Derfor har sykehus og helseinstitusjoner, der korte strømbrudd kan få alvorlige konsekvenser for liv og helse, egne strømaggregater. Disse kan enten startes på kort tid, eller de starter automatisk dersom forsyningsnettet faller ut. Vil du lese mer om nødstrøm?

Trenger jeg nødstrøm?

De aller færreste trenger nødstrøm i dag, men er du kritisk avhengig av kontinuerlig tilgang til strøm på grunn av helse eller gårdsdrift anbefaler vi at du vurderer å skaffe deg nødstrøm eller en alternativ strømkilde. Da er du mindre sårbar ved et strømbrudd. 

Hvordan får jeg et elsikkert hjem?

For å få et elsikkert hjem er det viktig at du sjekker det elektriske utstyret ditt med jevne mellomrom, forsikrer deg om at det brukes riktig og er i god stand. Følger du forholdsreglene på denne siden er du på god vei mot et elsikkert hjem. 

Hva er Det Lokale Eltilsyn?

Det lokale eltilsyn (DLE) sin jobb er å redusere antall skader og ulykker forårsaket av elektrisitet. Alle nettselskap er pålagt å ha en tilsynsenhet som er en del av det offentlige tilsynsapparatet for elsikkerhet.

Kan jeg bestille en kontroll av det elektriske anlegget hos Det Lokale Eltilsyn?

Nei, hvis du ønsker å bestille en sjekk av det elektriske anlegget i boligen din, må du kontakte en godkjent elektriker som står oppført i Elvirksomhetsregisteret. DLE tar ikke slike oppdrag, da deres oppgave er å være kontrollmyndighet i etterkant.

Jeg har oppdaget et farlig forhold. Hvordan melder jeg i fra til Elvia?

Hvis du har oppdaget et eller flere farlige forhold ønsker vi at du melder fra til oss, slik at vi kan få fikset problemet så fort som mulig. Du kan enten ringe 22 44 10 40 eller du kan sende opplysninger sammen med et bilde.

Hva slags skader er farlige forhold? 

Det finnes ulike skader som defineres som farlige forhold. Det kan for eksempel være skader på strømskap eller strømlinjer, trær som har falt over strømlinjer eller kabler som ligger over bakken.