Vinterstormer, tung snø og is kan føre til strømbrudd

Vinteren kan være tøff i Norge, og med vår plassering her opp i nord kan været by på flere utfordringer, også for strømnettet. Tung snø og is på strømkablene kan være årsaker til strømbrudd, på lik linje med storm som blåser trær over strømlinjene.

Vi i Elvia får dessverre ikke gjort noe fra eller til med været, men du skal vite at vi alltid har ekstra bemanning i beredskap når det meldes om ekstremvær eller kraftig snøfall, både ute i felten og på kundeservice. 

Trær og ising på strømlinja kan føre til strømbrudd.

Meld fra til oss om store snø- og ismengder

Hvis du ser mye snø eller is på strømlinjene, setter vi stor pris på om du melder fra til oss slik at vi kan få ryddet opp før det kan gjøre skade på linjene. Det samme gjelder store snøhauger, for eksempel  etter brøyting, i nærheten av linjene, som kan gjøre at strømlinjene kommer nærmere bakken og dermed kan være farlige for barn som leker i snøen eller skigåere. 

Ser du en lavthengende strømkabel, så er det viktig å holde avstand. Meld gjerne ifra til oss om du ser slike.

Når vinteren går mot vår og snøen smelter, kan det også dukke frem strømskap som har fått brøyteskader og som dermed kan være farlige for omgivelsene.

Her kan du lese mer om de vanligste årsakene til strømbrudd.

Vi er alle kanskje enda mer avhengig av strøm i stikkontakten på vinterstid enn vi er resten av året. Men strømbrudd forekommer fra tid til annen, så det vil alltid lønne seg å være godt forberedt på et eventuelt strømbrudd.

Tung snø og is

På enkelte værutsatte strekninger kan tyngden av is være opp til 300 kilo per meter på strømnettet. Linjene kan derfor veie mange tonn på et spenn mellom strømmastene som er opp til 330 meter langt.

Med tanke på at Elvias strømnett til sammen er 66 000 kilometer langt, noe som tilsvarer en og en halv gang rundt jordkloden, er vi ekstra på vakt mot store snø- og ismengder i vintermånedene.

Vi bruker helikopter til å kappe snøtunge trær som ligger hengende over kraftlinjene vinterstid

Se video

Mye og tung snø og is som har lagt seg på trær og høyspentledninger kan i verste fall føre til strømbrudd.

Vi har avtale med to helikopterselskaper som på oppdrag fra oss inspiserer strømnettet fra luften. På den måten får vi en bedre oversikt også der hvor det kan være vanskelig å komme til ellers.

Strømbrudd er sjelden langvarige

De aller fleste strømbrudd er kortvarige og varer sjelden over en time. Vi har flinke folk på jobb som gjør alt de kan for at du skal få strømmen tilbake ved et strømbrudd. Ved langvarige strømbrudd, som heldigvis ikke forekommer så ofte i nettet vårt, har du krav på kompensasjon for å dekke matvarer som blir ødelagt på grunn av manglende strøm til fryser og kjøleskap.

Mor og datter foran peisen. Foto

Slik forbereder du deg på strømbrudd

Hvor forberedt er du egentlig på et omfattende strømbrudd? Her er rådene du må vite om. Som oftest kommer strømmen ganske raskt tilbake, men hva om den ble borte i flere dager?   

Elvia i ekstremvær

Slik jobber vi i ekstremvær

Som regel er det været som har skylden for langvarige strømbrudd her i landet. Ekstremvær kan imidlertid skape livsfarlige forhold, noe som gjør feilretting til et utfordrende og krevende arbeid.