Strømlinjer i Jessnes Elvia. Foto

Alt du mĂĄ vite om ny nettleie for 2022

Nasjonale myndigheter har bestemt at alle strømkunder i Norge får ny nettleie fra 1. januar 2022. Formålet med endringen er å bruke strøm smartere, og bruke strømnettet vi har mer effektivt for å spare penger og skåne naturen. 

Kvinne regulerer temperaturen pĂĄ termostaten

Den enkle og raske veien til et smartere strømforbruk

For å kunne bruke strøm på en smartere måte, er det en rekke tiltak du kan gjøre uten at det koster noe som helst. Noen mindre investeringer kan imidlertid også være lurt for å spare inn på nettleien.

Strømledninger i skog

Et jevnere forbruk gir mindre miljøavtrykk

I den nye nettleiemodellen vil du kunne redusere nettleien din ved å flytte så mye som mulig av forbruket ditt til mellom klokken 22 og 06 om morgenen. Vi gir deg tips om hva slags forbruk du enkelt kan flytte for å spare både miljøet og penger.

Jessnes DJI 0060 1 Elvia

Hva er nettleie?

Nettleie er det du betaler for at strømmen du bruker skal transporteres til boligen din. Slik fungerer det.

Elvia_familie_støvsuger

Hei, vi er Elvia

PĂĄ tampen av 2019 ble det klart at Hafslund Nett og Eidsiva Nett skulle bli Elvia. I juni 2020 rullet vi ut Elvia-navnet, ny merkevare og nye nettsider. Her kan du lese hva alt dette betyr for deg som er kunde hos oss.

Ofte stilte spørsmål og svar

Elvia er Norges nyeste nettselskap og har ansvar for forsyning av strøm til ca. 2 millioner kunder i Innlandet, Viken og Oslo. Vi sørger for at du er på i hverdagen gjennom å drifte og vedlikeholde strømnettet. Hvis du ønsker å bli bedre kjent med oss kan du lese mer om hvem vi er og hva vi driver med.

For deg som er tidligere Hafslund Nett og Eidsiva Nett kunde betyr det at du nå forholder deg til Elvia når du har spørsmål om nettleie, strømnettet, opplever strømbrudd eller ønsker å åpne HAN-porten.

Nettleie er det du betaler for at strømmen du bruker skal transporteres til boligen din. For å kunne bruke strøm er du nødt til å betale for to produkter; strøm og nettleie. Det faktiske strømforbruket ditt kjøper du fra strømleverandøren du har valgt, mens nettleien for frakt av strømmen betales til nettselskapet som eier strømnettet der du bor. Det finnes kun én leverandør innenfor hvert geografiske område, og du kan derfor ikke velge hvilket nettselskap du betaler nettleie til. Vil du lese mer om hva nettleie er?

Strøm er det du betaler for ditt faktiske strømforbruk, mens nettleie er det du betaler for at strømmen overføres til boligen din. Strøm og nettleie er to forskjellige ting, men er avhengige av hverandre. Du er derfor nødt til å betale for begge deler for å bruke strøm hjemme. Her kan du lese mer om forskjellen mellom strøm og nettleie.

Nettleie går til å dekke blant annet kostnadene for å transportere strømmen til boligen din, og inkluderer drift, vedlikehold, utbygging og statlige avgifter. De statlige avgiftene fastsettes av staten. Det tas derfor forbehold om endringer i de offentlige avgiftene, som kan gi svingninger i nettleieprisen. Lyst til å vite mer om hva nettleien går til? Her forklarer vi hva nettleien går til.